2009. november 25., szerda

Még pulykaötletek 1.

Pisztáciás-mázas pulyka(mell)

1 egész pulyka(kb.4-5kg)

3 citrom leve

5dkg pisztácia

2 db egész citrom

A töltelékhez:

4 zsemle

5 dl tej

1 hagyma

3 dkg vaj

5-5dkg pisztácia és mazsola

2 alma

3 dkg aszalt sárgabarack

2 egész tojás

só, fahéj

A mártáshoz:

1ek vaj

1ek méz

1 hagyma

2 ek liszt

8,5 dl erőleves

2 gerezd fokhagyma

fahéj, gyömbér, sáfrány, bors


1. A pulykát előkészítjük, sóval, borssal bedörzsöljük, a citromlével meglocsoljuk.

2. A töltelékhez összekutyuljuk a tejben áztatott zsemlét, a vajon megfuttatott hagymát, a vele pirított pisztáciát, a kockára vágott almát, az aszalt barackot, a mazsolát és a felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk, kis fahéjjal bolondítjuk.

3. A tölteléket a pulykába gyömöszöljük, majd az állatkát egy kiolajozott tepsibe rakjuk. Aláöntünk egy pici vizet, alufóliával letakarjuk és sütjük. Ha félig megpuhult a fóliát levesszük és a félbevágott citromokkal együtt pirosra sütjük.

4. A mártáshoz a mézet karamellizáljuk egy pici vajon, rádobjuk a felaprított hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk liszttel, a hús levével és az erőlevessel felöntjük. Fűszerezzük, felforraljuk.

5. Tálaláskor a pulykát megszórjuk a durvára darált, pirított pisztáciával, a citromokat mellé rendezzük, a forró mártást külön kínáljuk hozzá.

0 megjegyzés: