2009. november 5., csütörtök

Vera sütőtök-tortája

Tészta:
24 dkg liszt
16 dkg vaj/margarin
8 dkg porcukor
csipet só
1/2 kk. sütőpor
1 ek tejföl
1 tojássárgája
A hozzávalókat összegyúrjuk, fóliába csavarva 1/2 órára hűtőbe rakjuk. Kivajazott gyümölcstorta formába (cakkos szélű) rakjuk, sütőpapírral lefedjük, de előtte villával megszúrkáljuk, és szárazbabbal (nehezék, hogy lent maradjon a torta alja) rászórva 10-12 percig 200 fokon, előmelegített sütőben elősütjük.

Közben 80 dkg tiszított sütőtököt megpárolunk 0,5 dl vízzel. Legyen vajpuha.

Öntet:
2 tojás,
8 dkg barnacukor
1,5 dl tejföl
1 kk gyömbér
1/4 kk szerencsendió
1/2 kk fahéj
1 citrom reszelt héja
1 púpozott ek vaniliás pudingpor
1 dl tejszín

Az elősütött tésztára halmozzuk a sütőtököt, majd nyakon öntjük az összekevert öntettel. A sütőt visszavesszük 180 fokra, középső bordamagasságon egy órát sütjük. Utána meg lehet szórni fahéjjas cukorral, de nem muszáj. Másnap még finomabb.

(Ma megsütöttem, és sajna a recept végét nem tudom bizonyítani: nem maradt belőle holnapra egy árva morzsa sem...) :D

0 megjegyzés: