Miután ránéztem az éves jelenléti ívemre, (Balyi Tomi büszke lenne rám, hogy még hétvégén is nézegetem,) rájöttem, hogy naptárilag a második hétnél vagyunk, gyorsan, amúgy távirati stílusban, édesanyám nem igazán használt blogjáról átemelve:
Pogácsa / Cika /
1 kg liszt, 20-25 dkg zsír, 1 Ráma, eldörzsölni együtt,1 evőkanál só, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukorral, 1,5 dl tejjel / langyos / megfuttatni, 2 dl tejföllel az egészet összegyúrni. 1/2 órát pihentetni, majd 3 szor fél óránként hajtogatni. Elnyújtani, bevagdosni, szaggatni, sodorni, 1 tojással lekenni.Tepsiben pihen 15-20 percig. Sütni.
Cika az anyai nagyanyám volt, akit sajnos csak nagyon rövid ideig ismerhettem. Ezt a receptet én szoktam elkészíteni, és nagyanyám bejglijéhez hasonlóan (recept az 50. hét környékén várható), ennek is az a titka, hogy a margarin/zsír/liszt elmorzsolását nem szabad elnagyolni. Egészen finomra kell az egészet morzsolni.
Tesóm hatására néha rakok rá füstölt sajtot, vagy Horasznak anno megszórtam köménnyel.
Konor :)
9 éve
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése