2010. december 20., hétfő

Stollen

Hozzávalók:
500 g finomliszt, 1 dl tej, 1 tojás, 250 g vaj, 50 g élesztő, 10 g só, 100 g cukor, 2 cl rum, egy citrom reszelt héja, 50 g kandírozott citromhéj, 50 g kandírozott narancshéj, 50 g mazsola, 50 g darált, hántolt mandula, egy kávéskanál szegfűbors, egy kávéskanál őrölt szerecsendió, aszalt gyümölcsök, egy kávéskanál fahéj, a sütés után sok porcukor.

Az élesztőt langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, egy kis liszttel megszórjuk, és fél órán át pihentetjük. A felpuhított vajat a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk az élesztős masszát, a lisztet, a maradék tejet, a rumot, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, egy csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. Fél órát kelni hagyjuk.
A mazsolát, a durvára vágott mandulát, az aszalt gyümölcsöket és a narancshéjat apránként adjuk a már megkelt tésztához, jól átgyúrjuk, és fél órán át kelni hagyjuk. A tésztából rudat formálunk, kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett egy őzgerincformát, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Még
forrón vaníliás porcukorral meghintjük.
Nagyon finom, ezzel kívánok boldog karácsonyt Mindenkinek!

1 megjegyzés:

Bozót írta...

Ez klassz! Minden évben tervezem, hogy sütök karácsonyra, aztán mindig panettone lesz helyette :P Talán majd most!
Neked is boldog ünnepeket!