2011. február 13., vasárnap

Burgonyás pogácsa

Kicsit kreatívkodtunk ma Dorcival.
A fix pont a gulyásleves volt, így jött ötletnek hozá a burgonyás pogi.

Burgonyás pogácsa:
  • 4-5 db közepes méretű burgonya
  • 1 kg liszt
  • 1 nagy ek. só
  • 25 dkg vaj
  • 1 nagy doboz tejföl (375 g)
  • 1 tojás
  • fél dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • pici cukor
A burgonyákat megfőzöm héjában, majd még melegen átnyomom egy krumplinyomón. Hagyom kihűlni.
A tejet meglangyosítom egy kevés cukorral és belemorzsolom az élesztőt. Félreteszem. A lisztet egy nagy tálba öntöm, elkeverem benne a sót. Elmorzsolom a vajat. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a tejfölt, tojást, és az élesztőt. Hozzáadom a kihűlt burgonyát és összeállítom a tésztát. Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie, ha szükséges kevés tejföl vagy liszt még adható hozzá. Letakarom és kb. egy órán át hagyom pihenni.
Ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Tetejét berácsozom és kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket. Ismét pihentetem, kb. 30 percig. Felvert tojással lekenem és 200 fokos sütőben pirosra sütöm- 20 perc kell neki.

1 megjegyzés:

Bozót írta...

Na, ezt ki fogom próbálni! Szoktam burgonyás pogit és tejfölös pogit is, de a kettőt egyben még nem próbáltam :) Köszi!