Imádom a kenyeret, főleg a házi készítésűt, ezért gyakran (értsd:naponta) sütök. Persze legtöbbször a kenyérgép csinálja, de azért szoktam kézzel is, mert nagyon szeretek dagasztani ha van rá idő.
Kedvenc és legegyszerűbb alapreceptem:
fél kg liszt
3dkg élesztő
1 ek cukor
1 ek só
2-3 ek olivaolaj vagy egy "szelet" margarin
löttyintésnyi tej
annyi víz, hogy jól dagasztható tészta legyen, kb 2-2,5dl
Langyos helyen kelesztem, átgyúrom, formázom vagy sütőformába teszem, vízzel lekenem,újra kelesztem és 200fok körüli sütőbe dugom, majd pár perc múlva mérsékelem a tüzet és addig sütöm, míg kopogtatásra kongó hangot hallat. Akkor mégegyszer átkenem vízzel és hagyom pihizni-hűlni. A tészta amúgy előző nap is elkészíthető, akkor viszont tegyük hűtőbe (ott is megkel, csak lassan). A keletlen tészta vagy a kész kenyér jól fagyasztható is.
Az alapreceptet szoktam variálni fűszerekkel, ezzel-azzal, így lett például tegnap zöldfűszeres-sonkás-sajtos kenyér a vacsi:
2010. január 22., péntek
Kenyér - variációk
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
És hogy sütöd meg?
Megformázod, addig okés, gondolom 200 fok körüli sütő, és...???
Várj, hozzáírom!
Köszi! :D
Megjegyzés küldése