2009. november 6., péntek

Bobotie

Már ezt is írtam máshol, de ugyebár egy újszülöttnek minden vicc új; és amúgy is épp tegnap sütöttem meg.

Ezt az ételt Dél-Afrikában kóstoltam először és rögtön megtetszett. A hozzávalók mennyiségét egyéni ízlés szerint szabadon alakíthatjuk és persze hozzáadhatunk vagy el is hagyhatunk belőle.

Tehát ez eredeti recept hozzávalói:
1.csoport:
- 20ml őrölt gyömbér
- 30ml barnaukor
- 10ml curry por
- 15ml kurkuma
- 10ml só
- 60ml margarin
- 4-5db kisebb vagy 2-3 nagyobb hagyma, finomra aprítva
Ezeket kezdjük el hevíteni egy vastag aljú lábosban, aztán adjuk hozzá a második csoport hozzávalóit:
- 2 szelet tejbe áztatott és kinyomkodott kenyér
- 1kg darált hús (marhából a legjobb, de végülis mindegy)
- 150ml mazsola
- 60ml chutney (ha nincs, hát nincs)
- 30ml barackdzsem
- 30ml ecet
- 30 ml Worcester szósz
- 30ml paradicsompüré
Alacsony hőfokon, időnként keverve főzzük az egész cuccot kb 15-20percig vagy amíg kicsit lepirul a husi. Aztán átöntjük egy tepsifélébe vagy jénai tálba és öntsünk rá 3dl tejben elkavart 2db tojást. Nyomjunk a masszába pár babérlevelet és előmelegített sütőben kb 180 fokon süssük kb 45 percig.

Egyáltalán nem olyan macerás, mint amilyennek első olvasatra tűnik és nagyon finom! Köretnek párolt rizst szoktam készíteni. Fokvárosban előfőzött, majd barnacukorral vajon karamellizált sütőtökkel ettük és isteni volt!
Lehetséges variációja - ha még egzotikusabb ízekre vágyunk - ha apróra vágott aszalt gyümölcsöket keverünk a masszába.
Tegnap az utolsó fázisnál jöttem rá, hogy nincs itthon babér, így rozmaringgal és zsályával helyettesítettem. Teljesen más ízvilág, de nagyon jó!

Remélem kipróbáljátok és beszámoltok az eredményről!

0 megjegyzés: