Pisztáciás-mázas pulyka(mell)
1 egész pulyka(kb.4-5kg)
3 citrom leve
5dkg pisztácia
2 db egész citrom
A töltelékhez:
4 zsemle
5 dl tej
1 hagyma
3 dkg vaj
5-5dkg pisztácia és mazsola
2 alma
3 dkg aszalt sárgabarack
2 egész tojás
só, fahéj
A mártáshoz:
1ek vaj
1ek méz
1 hagyma
2 ek liszt
8,5 dl erőleves
2 gerezd fokhagyma
fahéj, gyömbér, sáfrány, bors
1. A pulykát előkészítjük, sóval, borssal bedörzsöljük, a citromlével meglocsoljuk.
2. A töltelékhez összekutyuljuk a tejben áztatott zsemlét, a vajon megfuttatott hagymát, a vele pirított pisztáciát, a kockára vágott almát, az aszalt barackot, a mazsolát és a felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk, kis fahéjjal bolondítjuk.
3. A tölteléket a pulykába gyömöszöljük, majd az állatkát egy kiolajozott tepsibe rakjuk. Aláöntünk egy pici vizet, alufóliával letakarjuk és sütjük. Ha félig megpuhult a fóliát levesszük és a félbevágott citromokkal együtt pirosra sütjük.
4. A mártáshoz a mézet karamellizáljuk egy pici vajon, rádobjuk a felaprított hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk liszttel, a hús levével és az erőlevessel felöntjük. Fűszerezzük, felforraljuk.
5. Tálaláskor a pulykát megszórjuk a durvára darált, pirított pisztáciával, a citromokat mellé rendezzük, a forró mártást külön kínáljuk hozzá.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése